Retinol, A vitamininden türetilmiş bir retinoid alt türü olup cilt kremleri, jeller, serumlar, losyonlar ve daha fazlasında bir bileşen olarak sunulur.
Retinolün yaşlanmayı geciktirici ve sivilce önleyici etkileri vardır. Retinol, derinin iç tabakasının (dermis) derinliklerinde kollajen ve elastin üretimini artırarak çalışır.
Artan kolajen ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltabilir ve olgun cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.
Retinol ayrıca lekelere yardımcı olabilecek ölü cilt hücrelerini, döküntüleri ve bakterileri temizleyerek yüzeydeki derinin pul pul dökülmesine katkı sağlar.
Hamilelik döneminde retinol kullanımı önerilmez.
Doğum öncesi güvenli formda beta karoten (koyu yapraklı yeşillikler veya kırmızı, turuncu ve sarı sebzelerden) içeren gıdalar ile dengeli bir diyet uygulayın. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışın.
A vitamini, fetal büyümeyi desteklemek için gerekli olan, yağda çözünen bir vitamindir. Fetal göz sağlığını, bağışıklık sistemini ve iskelet gelişimini destekler.
A vitamini veya retinol gibi A vitamini türevlerini aldığınızda plasentayı geçer ve fetüs tarafından emilir.
Peki hamilelik sırasında retinol kullanımı neden önerilmez?
A vitamini sisteminizde çok fazla varsa toksik seviyelere ulaşabilir. Fazla miktarlar günlük olarak atılmak yerine vücudun yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır.
Retinol cildinizde topikal olarak kullanılsa da kan dolaşımına karışabilir ve A vitamini toksisitesine katkıda bulunabilir.
Gelişmekte olan bir fetüsün A vitaminine ne kadar ihtiyaç duyduğu ya da bu önemli besinin hangi noktada zararlı hale geldiği tam olarak belirli değildir.
Çoğu doktor, bu nedenle hamilelik sırasında retinol ürünlerinin kullanımının son derece dikkatli bir şekilde sonlandırılmasını önermektedir. Ayrıca hamile kalmaya çalışırken ve emzirirken retinol kullanmayı bırakmanızı da önerebilirler.
Hamilelik sırasında retinol kullanmanın riskleri nelerdir?
Reçetesiz satılan ürünlerde kullanılan retinolün doğum kusurlarına neden olduğu gösterilmemiştir fakat izotretinoin gibi retinoid içeren ilaçların fetüste fetal retinoid sendromu (FRS) adı verilen ve ciddi doğum kusurlarını arttırdığı gözlemlenmiştir.
Araştırmaya göre; doğum öncesi izotretinoin’e maruz kalan fetüs için nörolojik bozukluk oranı ebebveyn kullanım miktarına bağlı olarak %30-%60 gibi büyük bir oranlara ulaşabilmektedir.
FRS hafiften şiddetliye kadar değişen bir dizi fiziksel ve zihinsel gelişimsel soruna neden olmaktadır. Bunlar;
- Doğumdan önce veya bebeklik döneminde büyüme gecikmeleri.
- Yarık damak ve hipertelorizm (geniş aralıklı gözler) dahil olmak üzere kafatası ve yüz malformasyonları.
- Küçük, alçak kulaklar, eksik kulaklar ve işitme kaybı.
- Hidrosefali gibi merkezi sinir sistemi sorunları.
- Gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlükleri.
- Mikrosefali.
- Kalp anormallikleri.
- Böbrek bezi, timus bezi ve paratiroid bezi ile ilgili sorunlar.
Oral retinoidlerin bilinen bu riskleri nedeniyle doktorlar, hamilelik sırasında da retinol içeren ürünlerden kaçınmanızı önermektedir. Retinol kullanımının fetüs için oluşturduğu riskin kesin düzeyi belirsizdir.
Eğer hamilelik sürecindeyseniz A Vitamini türevlerine kısa bir ara verin.
Geleceğimiz her şeyden daha önemli…