Glikolik asit, uzmanların alfa hidroksi asitler (AHA’lar) olarak adlandırdığı bir asit grubuna aittir. Alfa hidroksi asitler gıdalarda bulunan doğal asitlerdir ve glikolik asit, bazı meyvelerde, pancarda ve şeker kamışında doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Saf haliyle kokusuz ve renksizdir. Ayrıca AHA’lar cilt bakım ürünlerinde popüler bileşenlerdir.
Diğer AHA türlerinden bazıları;
- Turunçgillerde bulunan Sitrik Asit
- Elmalarda bulunan Malik Asit
- Sütte bulunan Laktik Asit
Bunlardan glikolik asit en küçük moleküler yapıya sahiptir ve bu da cilde daha derin nüfuz etmesini sağlar.
Glikolik asit, cilt hücrelerinin en üst katmanını ovalamaya gerek kalmadan çıkarabilir. Ayrıca sivilce, hiperpigmentasyon ve yaşlanmanın gözle görülür belirtilerinin tedavisinde de faydalıdır.
Ancak tüm kimyasal eksfolyantlarda olduğu gibi, glikolik asidin çok sık, çok yüksek konsantrasyonda veya yanlış kullanılması ciltte tahrişe veya hasara neden olabilir.
Glikolik Asit Özellikleri
Eksfoliyatif;
Kimyasal bir eksfoliyant olarak glikolik asit, cilt hücrelerinin ve yağın en dış katmanını çözerek ortadan kaldırır. Yüz peelingleri ve fırçaları gibi mekanik eksfoliyantların aksine, glikolik asit sert bir ovalama gerektirmez.
Nemlendirici;
Glikolik asit aynı zamanda bir nemlendiricidir, yani suyu cilt hücrelerine çeker ve bağlar. Bunu, cilde su çeken moleküller olan glikozaminoglikanların sentezini artırarak yapar.
Antibakteriyel;
2020 yılında yapılan bir araştırma, glikolik asidin belirli konsantrasyonlarda bakteri üremesini engelleyebileceğini belirtmektedir.
Yaşlanma karşıtı;
Glikolik asit, ciltte gözle görülür yaşlanma belirtilerine neden olan bazı süreçleri azaltabilir. Örneğin güneş hasarını azaltabilir ve ciltteki kolajen ve hyaluronik asidi artırabilir. Bu maddeler cilde elastikiyet ve yapı kazandırır.
Glikolik Asit Riskleri
Tüm kimyasal eksfolyantların aşağıdaki gibi bazı riskleri vardır. Bunlar;
UV hasarı
AHA’lar güneş hasarının belirtilerini azaltabilir. Bununla birlikte, AHA’lar aynı zamanda cilt hücrelerinin üst katmanını da çıkardığından, alttaki hücreleri daha fazla güneş hasarına karşı daha savunmasız bırakırlar.
Bu nedenle dışarı çıkmadan önce ve glikolik asit kullanımını bıraktıktan sonra 1 hafta boyunca her gün güneş kremi sürülmelidir. Bir kişinin ayrıca bronzlaşma uygulamalarından da uzaklaşması gerekir.
Tahriş
Bazı kişiler glikolik asit içeren ürünlere karşı reaksiyon gösterebilir. Aşağıdakileri yan etkileri deneyimleyebilirler;
- Kızarıklık veya İltihaplanma
- Kaşıntı
- Şişme
- Yanma
Yukarıdakilerden herhangi biri meydana gelirse cildinizi duruulayın ve kullanmayı bırakın.
Bu belirtiler aşağıdaki durumlarda da ortaya çıkabilir;
Yüzdesel(>%10) çok güçlü glikolik asit kullanımı
Çok sık kullanım
Gözlerin yakınında kullanm
Glikolik asit ürünü nasıl seçilir?
Bir kişinin glikolik asit ürününü nasıl seçeceği, elde etmek istediği sonuçlara bağlı olacaktır.
Ancak genel olarak, durulanmayan formüle sahip ürünler en iyi sonuçları verecektir çünkü formül, asitin çalışması için daha fazla zaman sağlar.
Daha önce glikolik asit denememiş kişiler, %8 civarında düşük glikolik asit konsantrasyonuna sahip ürünleri aramalıdır. Bu onların daha zayıf bir çözümle başlayıp isterlerse yukarı doğru çalışmalarına olanak tanıyacaktır.
Glikolik asit nasıl kullanılır?
Glikolik asidi denemeden önce, özellikle kişinin devam eden bir cilt rahatsızlığı varsa, dermatolog gibi bir sağlık uzmanından rehberlik almak önemlidir.
Glikolik asit herkes için uygun değildir. Bir sağlık uzmanı, ürünün bir kişi için uygun olup olmadığı konusunda tavsiyede bulunabilecektir.
Bölgeye glikolik asit uygulamadan önce hasarlı veya güneş yanığı olan derinin iyileşmesi beklenmelidir.
Bir kişi glikolik asit denemeye hazır olduğunda aşağıdakileri yapmalıdır:
Yama testi yapın;
Ürünü, yüzünüz dışında küçük bir cilt bölgesinde deneyin. Böylece cildin bunu tolere edip edemeyeceğini görmek mümkündür. Herhangi bir belirti oluşmazsa yüzünüze uygulayın.
Yavaş başlayın;
İlk başta nadiren kullanarak, düşük mukavemetli glikolik asitle başlamak en iyisidir. Cilt daha pürüzsüz hissediyorsa ve herhangi bir olumsuz reaksiyon belirtisi göstermiyorsa, kişi ürün etiketindeki talimatları izleyerek kullanımını yavaş yavaş artırabilir. Etiketin veya doktorun önerdiğinden daha sık kullanmayın.
Gece kullanın;
Glikolik asit güneş yanığı riskini artırır, bu nedenle gece rutinlerinde kullanım tercih edilmelidir.